Itt éltek előttünk
című honismereti vetélkedő
2019-2020

3. forduló

Beküldési határidő: 2019. november 23.

125 éve született Dormuth Árpád székesfehérvári gimnáziumi tanár, múzeumigazgató.
 

A középiskolások honismereti vetélkedője az idei tanévben 10 feladatlapból áll majd. Kéthetente egy-egy Fejér megyei személyiséggel ismerkedhettek meg. Bízunk benne, hogy mire egy feladatlap végére értek, sok érdekes dolgot tudtok meg az adott személyről! Életük, munkásságuk megismeréséhez, a feladatok megoldásához irodalmat ajánlunk, melyek egy része az interneten elérhető, a további irodalmat a felkészítő tanároknak és a csapatkapitányoknak elküldött jelszóval érhetitek el.

Jó munkát kívánunk!

 

Használjátok a Fejér Megyei Életrajzi Lexikont, és
a Vörösmarty Mihály Könyvtár online katalógusát!

Ne feledkezzetek el az ajánlott irodalomról sem!

 

Dormuth Árpád


Egészítsétek ki a hiányzó adatokkal Dormuth Árpád életrajzát!

    
Az Reálgimnáziumban helyettes tanárként kezdett tanítani december 1-jén. 1923-tól rendes tanárként oktatta a nyelv és irodalmat, valamint a nyelvet. Osztályfőnök, a könyvtár és a őre, az iskolai   parancsnoka. Tanárelnökként segítette az iskolai Vörösmarty munkáját. Az általa vezetett Szakosztályban a kortárs magyar irodalom megismerése mellett a diákok munkáinak bemutatására is sor került. Ülések, emlékülések mellett tartottak. Tevékenysége elismeréseként 1936-tól a tankerület középiskoláiban nyelvoktatás tanulmányi , 1939-től igazgató. Az 1940-es években óraadó a Ciszterci Szent Gimnáziumban és az Árpádházi Boldog Leánygimnáziumban.
     Társadalmi megbízásokat is vállalt, a pedagógiai és egyházi közélet aktív tagja. Többek között az Országos Középiskolai Tanáregyesület Székesfehérvári Körének , a Székesfehérvári Egyházmegye Bizottságának tagja. Részt vett az Iskolán Kívüli és Bizottság munkájában is.
     Marosi Arnold múzeumigazgató halála után a és Múzeum megbízott, majd 1943-tól igazgatója. Csákberényben, Söréden, Székesfehérváron, Velencén vezetett. A Múzeum gyűjteményeinek bemutatására és szervezett. Fejér megye községei történetének megismertetésére elindította a című előadás sorozatot.
     Szerkesztette a Székesfehérvári című múzeumegyesületi közlönyt. Írásai az iskolai értesítőkben, országos és helyi lapokban is megjelentek. Publikált többek között a Fejérmegyei , a Fejérmegyei , valamint az Értesítőben és az Értesítőben is.
     Munkái közül többet is őriz a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Megtalálható az állományban a Székesfehérvári Szemle, valamint különlenyomatként a szemlében megjelent A -család múltja című tanulmánya és A családi nevelés című kötet, amelyet ő fordított magyarra.
  

Jelige:  

Felkészítő tanár:  

 

   

 

Vörösmarty Mihály Könyvtár - Helyismereti és digitalizálási csoport