Itt éltek előttünk
című honismereti vetélkedő
2019-2020

9. forduló

Beküldési határidő: 2020. március 7.

75 éve halt meg Strausz Adolf közgazdász, néprajzos, egyetemi tanár.
 

A középiskolások honismereti vetélkedője az idei tanévben 10 feladatlapból áll majd. Kéthetente egy-egy Fejér megyei személyiséggel ismerkedhettek meg. Bízunk benne, hogy mire egy feladatlap végére értek, sok érdekes dolgot tudtok meg az adott személyről! Életük, munkásságuk megismeréséhez, a feladatok megoldásához irodalmat ajánlunk, melyek egy része az interneten elérhető, a további irodalmat a felkészítő tanároknak és a csapatkapitányoknak elküldött jelszóval érhetitek el.

Jó munkát kívánunk!

 

Használjátok a Fejér Megyei Életrajzi Lexikont!

Ne feledkezzetek el az ajánlott irodalomról sem!

 

*** 

 Strausz Adolf


1. Strausz Adolf életéről itt, most egy kevésbé sikerült, hibákkal tűzdelt szócikket olvashattok.
Keressétek meg a 9 hibás életrajzi adatot, azok kerüljenek a szöveg alatt látható mezők közül az elsőbe, majd írjátok melléjük a helyes adatokat!

 

Szülőfalujában, Cecén végezte középiskoláit. A Ludovika Akadémián hadnagyként végzett. Később a Budapesti Tudományegyetemen szociológiát hallgatott. A katonai pályát választotta. Az 1878-as boszniai okkupáció idején a Fejér Megyei Hírlap harctéri tudósítója. Az 1881. évi bosnyák felkelésről készült tudósításait a londoni Standard című lapban olvashatták. Kormánymegbízottként többször járt a Balkánon, beutazta Albániát, Dalmáciát, Görögországot, Macedóniát, Montenegrót, Szerbiát, Indiát. Az utazásai során tapasztaltakat tanulmányokban, könyvekben rögzítette. A balkanisztika első jelentős alakja volt. A későbbi bolgár királlyal, Koburg Ferdinánddal még huszártisztként ismerkedett meg. Diplomáciai szolgálatot teljesített a bolgár miniszterelnök mellett. A magyar - görög kapcsolatok egyik szorgalmazója. A millenniumi kiállítás előkészítése idején minisztériumi felkérésre Bulgáriába utazott a keleti pavilon anyagának kiegészítése miatt. Miután több keleti nyelvet beszélt, így meghívták a Keleti Akadémiára nyelvtanárnak, majd a néprajzi tanszék professzora lett. A Magyar Néprajzi Társaság egyik alapító tagja, a Magyar Cionista Szövetség titkára. Tagjai sorába választotta Vörösmarty Társaság.

 

Hibás adat  Helyes adat2. Munkái közül a Vörösmarty Mihály Könyvtár is őriz hármat. Az online katalógusban nevét Alkotóként beírva keressétek meg, melyek ezek a kötetek! Egészítsétek ki a hiányzó adatokat (cím, kiadás helye, ideje)!


a.) Bolgár népköltéssi gyűjtemény. 1-2. kötet. , 1892.

b.) Bolgár néphit. Budapest, .

c.) A ghettó. A római hitközség esztendős története. Budapest, 1929.

 

 

Jelige:  

Felkészítő tanár:  

 

 

 

Vörösmarty Mihály Könyvtár - Helyismereti és digitalizálási csoport