Fejér megyei életrajzi lexikon

Találatok száma: 1

DORMUTH ÁRPÁD (Nagybecskerek, 1894. – Kauting, 1987. jún. 7.) gimnáziumi tanár, múzeumigazgató.

Tanári pályáját Székesfehérváron az Ybl Miklós reáliskolában kezdte 1919. december 1-jén, mint helyettes tanár. 1923-tól 1943-ig rendes tanárként tanította a reálgimnáziumban a magyar nyelv és irodalmat, valamint a német nyelvet. A tankerület gimnáziumaiban folyó német nyelvoktatás tanfelügyelőjévé nevezték ki 1935-ben. Tanári, osztályfőnöki tevékenysége mellett a tanári könyvtár és a folyóirattár őre, az iskolai leventecsapat parancsnoka. A Vörösmarty Önképzőkör tanárelnöke, továbbá az Önképzőkör Irodalmi Szakosztályának vezetője. Utóbbi csak az 1939-1940-es tanévben négy rendes, és egy emlékülést, valamint két szavalóversenyt rendezett. Tanári munkája elismeréseként 1939-ben címzetes igazgatói címmel tüntették ki. Az 1940-es években óraadó a Ciszterci Szent István Gimnáziumban, az Árpádházi Boldog Margit leánygimnáziumban, utóbbiban olasz nyelvet tanított. Az Országos Középiskolai Tanáregyesület igazgatósági tagja, az OKTE Székesfehérvári Körének elnöke. Nevelési tárgyú előadásokat tartott a tanároknak szervezett értekezleteken.

Marosi Arnold halála után a Fejérvármegyei és Székesfehérvári Múzeum megbízott igazgatója, majd 1943 augusztusától kinevezett igazgatója. A múzeumegyesület titkára. Ásatásokat vezetett többek között Székesfehérváron a Bartók Béla téren, Csákberényben, Velencén. A múzeum gyűjteményeinek bemutatására előadásokat, tárlatvezetéseket szervezett. Elindította a Vándormúzeum előadás sorozatot, melynek keretében a megye községeinek történetéről tartottak előadásokat megyeszerte.

Sokrétű társadalmi, közéleti tevékenységet fejtett ki. A Székesfehérvári Római Katolikus Egyházközségek Központi Tanácsának kulturális előadója, tagja a város Iskolán Kívüli Népművelési és Idegenforgalmi Bizottságának és a Székesfehérvári Egyházmegye Egyházművészeti Bizottságának. A Magyar Rádió székesfehérvári napján két előadást tartott. A Budapesti Német Tudományos Intézet két féléves Székesfehérváron rendezett német nyelvtanfolyamának egyik előadója.

A Székesfehérvári Szemle szerkesztője. Pedagógiai, szépirodalmi, színházi és zenekritikai írásai jelentek meg többek között az Archeológiai Értesítőben, Egyházközségi Értesítőben, a Fehérvár, a Fejérmegyei Hírlap, a Fejérmegyei Napló, a Magyar Középiskola című lapokban, az Országos Középiskolai Tanáregyesületi Közlönyben, iskolai értesítőkben.

Díjak: Károly-csapatkereszt, Sebesülési érem.

F. m.: A modern költészet lelke. Székesfehérvár, 1930.; Világnézet az irodalomban és művészetben. Székesfehérvár, 1930.; A Vörösmarty-család múltja. Székesfehérvár, 1934.; A katolikus családi nevelés. (fordította) Bp., 1940.

Irod.: G 6/148-149.; Múzeumi tájékoztató. 1987. 7-8. sz. p. 4.; Ybl Miklós Főreáliskola értesítői 1920-1944.; Szent István Gimnázium értesítői 1940-1943.; Árpádházi Boldog Margit leánygimnázium értesítője 1943-1944.

toll ikon (Sz. H.) 

Link erre az oldalra: http://konyvtar.vmk.hu/f.php?id=743

© 2024 Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoport