Itt éltek előttünk
című honismereti vetélkedő
2019-2020

1. forduló

Beküldési határidő: 2019. október 19.

Beregi Nándorra, a jeles, móri pedagógusra halálának 75. évfordulóján emlékezünk.
 

A középiskolások honismereti vetélkedője az idei tanévben 10 feladatlapból áll majd. Kéthetente egy-egy Fejér megyei személyiséggel ismerkedhettek meg. Bízunk benne, hogy mire egy feladatlap végére értek, sok érdekes dolgot tudtok meg az adott személyről! Életük, munkásságuk megismeréséhez, a feladatok megoldásához irodalmat ajánlunk, melyek egy része az interneten elérhető, a további irodalmat a felkészítő tanároknak és a csapatkapitányoknak elküldött jelszóval érhetitek el.

Jó munkát kívánunk!

 

Használjátok az alábbi címeket!

Fejér Megyei Életrajzi Lexikon

Magyar Életrajzi Lexikon

Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái

 

Ne feledkezzetek el az ajánlott irodalomról sem!

 

Beregi Nándor


1. Mikor került Mórra?2. A mezőváros melyik iskolájában tanított?3. Kik jártak ebbe az iskolába?4. Miért kellett 80-100 gyereket is tanítania a háború évei alatt?5. Az első világháború alatt mit tett a fronton elesett tanítók családjaiért?6. Melyik nyelv oktatását javasolta a városi iskolák számára, miért?7. A 100 éve kikiáltott Tanácsköztársaság időszakában a móri direktórium tagja. Milyen feladatot kapott?

   8. Milyen intézkedéseket hozott a gyerekek, és az oktatás
   érdekében?

  

   9. Hogyan teltek a napjai ebben az időszakban?

  


 


10. Milyen tulajdonságokkal jellemeznétek?


11. Tanácsköztársaság alatti tevékenységéért milyen büntetést kapott?12. Milyen gyakran jelent meg az általa szerkesztett Mór és Vidéke című lap?13. Hogyan emlékeztek rá Móron születésének 100. évfordulóján? 

 

Jelige:  

Felkészítő tanár:  

 

   

 

Vörösmarty Mihály Könyvtár - Helyismereti és digitalizálási csoport