MKE Vándorgyűlés 2019

Szabadidős programok

A Központ 2017 nyarán nyílt meg Székesfehérváron. Egy kiállítási tér, egy alkotóműhely és egy szabadulószoba várja a vendégeket. A látogató humanoid robotokkal, LEGO robotokkal, 3D szobrászattal és 3D nyomtatással, valamint interaktív asztallal és szociális robotokkal is megismerkedhet, míg a Paraparkban, vagyis a szabaduló szobában a digitalizáció világára épülő rejtvényekkel és kihívásokkal találkozhatunk.
A Központ Célja, hogy az iskolások testközelből, robotokkal, informatikai- és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát. A diákok korszerű, 21. századi környezetben tanulhatnak robotikáról, mikroszámítógépek segítségével elsajátíthatják a programozás alapjait, készíthetnek 3D-s alkotásokat, és játékos környezetben ismerkedhetnek meg a legújabb informatikai trendekkel.
Az Élményközpont egy olyan egyedi szakmai programot indít, melynek célja, hogy az IKT eszközök használatában járatlan munkaerő képes legyen az új típusú digitális munkagépek kezelésének elsajátítására.

Alba Innovár Digitális Élményközpont
Alba Innovár Digitális Élményközpont
Alba Innovár Digitális Élményközpont

A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosában, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található. Állandó kiállítása két gyűjteményből jött létre: Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményéből (Moskovszky-gyűjtemény) és Réber László grafikai hagyatékából (Réber-kiállítás).

Hetedhét Játékmúzeum
Hetedhét Játékmúzeum
Hetedhét Játékmúzeum

Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlege – Vörösmarty Mihály Pedagógiai Szakkönyvtár – Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Könyvtára
Baráth Katalin, Zseli Klára


Minden könyvbarát szíve fáj, ha egy könyvtől meg kell válni. A könyvszobrászat révén a régi, már nem használt könyvek lapjainak szélébe készül minta, laponként kialakítva. Többféle módon lehet elkészíteni az alkotásokat, itt csak hajtogatással készítünk el egy modellt.
Miklósné Duhaj Erika könyvtáros

Könyvhajtogatás
Könyvhajtogatás

Origamizni hívok minden érdeklődőt. Lépésről-lépésre megtanítom mindenkinek, aki most ismerkedne meg a hajtogatás művészetével, hogyan lehet igényes, szép könyvjelzőt készíteni papírból.
Aki szokott hajtogatni, annak is készülök egy kevésbé ismert, összetett és nagyon szép modellel.
Horváth Hella origamis, a Magyar Origami Kör Művészeti Szekciójának tagja

Origami
Origami
Origami

A püspökség alapításával (1777) együtt keletkezett, de sokáig nem volt más, mint a püspöki könyvhagyatékok gyűjteménye. Alapja Séllyei Nagy Ignác mintegy 1600 kötetnyi gyűjteménye. A továbbiakban elsősorban a püspökök hagyatékából gyarapodott, azok szellemi érdeklődését tükrözi. Kiemelkedik közülük a bibliofil Pauer János, akinek többek közt 483 ősnyomtatványt köszönhet a könyvtár. 10.000 kötetes gyűjteményében a 19. századi magyar történeti szakirodalom különösen gazdag. Prohászka Ottokár hagyatékában a 19-20. század fordulójának szellemi áramlatai vannak bőségesen képviselve.
A látogatók a díszteremben berendezett kamarakiállítást tekinthetik meg.

Székesfehérvári Püspöki Könyvtár
Székesfehérvári Püspöki Könyvtár

A Tai-chi-chuan: A belső megismerések és az életben folytatott tevékenység és magatartás között, megteremti az egész ember stabil középpontját. Ez megfelel a makrokozmosz és a mikrokozmosz(emberi test) teljes harmóniájának." A belső béke, mint a mozdulatlan hegy, a léterő mint az áramló folyó."
Üdvözlettel
Gyenei László buddhista tanító, Jade Bodhiszattva Buddhista Egyház Közösség vezetője

Öltözék: laza sportos, vászoncipő (bármilyen öltözékben elsajátítható)

Tai-chi-chuan
Tai-chi-chuan

A Kozma Tamás Gáspár és Orsós Krisztián által 2014-ben alapított Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub tagjai az Öreghegyi Közösségi Házban havonta tartanak összejöveteleket. Kozma Tamás Gáspár szerint a játék az ember életének egyik pillére, a közösségi lét pedig az alapszükséglete.
A Klub közreműködésével lehetőség lesz rövid és egyszerű taktikai, kommunikációs és családi játékok tanulására és kipróbálására.
Laky Éva könyvtáros

Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub
Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub
Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub
Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub

A jelenlegi formájában 1994 óta látható állandó kiállítás anyagát Deák Dénes (1931--1993) műgyűjtő ajándékozta, majd hagyatékozta a városra. A gyűjtemény jelentős helyet foglal el a magyarországi XX. századi művészetet bemutató kollekciók között, a modern magyar festészet legfontosabb irányzatait a századelőtől a 60-as évekig szinte teljességében mutatja be.

Városi Képtár – Deák Gyűjtemény
Városi Képtár – Deák Gyűjtemény