MKE Vándorgyűlés 2019

Szabadidős programok

A Body&Mind elnevezésű, Erasmus+ program keretében megvalósult nemzetközi kezdeményezés célközönségét az 55+ korosztály, illetve az informális felnőttoktatás területén dolgozó szakemberek adják. A projekt fő célja a felnőttek fizikai, szellemi és szociális aktivitásának növelése, elsősorban innovatív, korszerű eszközök felhasználásával.
Partnercégként a szegedi Monguz Kft. az így létrejött komplex webes applikációval szeretné az érdeklődőket megismertetni július 3-án 08:00 és 13:30 között egy interaktív workshop keretein belül, mely szórakoztató gyakorlati és elméleti feladatok segítségével mutatja be, hogy a könyvtárak a Body&Mind alkalmazás lehetőségeit kihasználva milyen módon tudnak az érintett korosztály számára könyvtári terekben megvalósítható új típusú programokat szervezni.

További részletekért és regisztrációért látogasson el weboldalunkra !


A Központ 2017 nyarán nyílt meg Székesfehérváron. Egy kiállítási tér, egy alkotóműhely és egy szabadulószoba várja a vendégeket. A látogató humanoid robotokkal, LEGO robotokkal, 3D szobrászattal és 3D nyomtatással, valamint interaktív asztallal és szociális robotokkal is megismerkedhet, míg a Paraparkban, vagyis a szabaduló szobában a digitalizáció világára épülő rejtvényekkel és kihívásokkal találkozhatunk.
A Központ Célja, hogy az iskolások testközelből, robotokkal, informatikai- és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát. A diákok korszerű, 21. századi környezetben tanulhatnak robotikáról, mikroszámítógépek segítségével elsajátíthatják a programozás alapjait, készíthetnek 3D-s alkotásokat, és játékos környezetben ismerkedhetnek meg a legújabb informatikai trendekkel.
Az Élményközpont egy olyan egyedi szakmai programot indít, melynek célja, hogy az IKT eszközök használatában járatlan munkaerő képes legyen az új típusú digitális munkagépek kezelésének elsajátítására.

Alba Innovár Digitális Élményközpont
Alba Innovár Digitális Élményközpont
Alba Innovár Digitális Élményközpont

A könyvtár a Fejér megyei településekről, nevezetességeikről készült gazdag képeslapgyűjteménnyel rendelkezik. Az érdeklődők játékos formában ismerkedhetnek a régi képekkel, óriási puzzle és, kártyajáték formájában szinte észrevétlenül ismerhetik meg a nevezetességeket, helyszíneket.


A Kozma Tamás Gáspár és Orsós Krisztián által 2014-ben alapított Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub tagjai az Öreghegyi Közösségi Házban havonta tartanak összejöveteleket. Kozma Tamás Gáspár szerint a játék az ember életének egyik pillére, a közösségi lét pedig az alapszükséglete.
A Klub közreműködésével lehetőség lesz rövid és egyszerű taktikai, kommunikációs és családi játékok tanulására és kipróbálására.
A foglalkozást vezeti: Laky Éva könyvtáros


Minden könyvbarát szíve fáj, ha egy könyvtől meg kell válni. A könyvszobrászat révén a régi, már nem használt könyvek lapjainak szélébe készül minta, laponként kialakítva. A foglalkozáson csak hajtogatási technikát használva készül el a modell.
A foglalkozást vezeti: Miklósné Duhaj Erika könyvtáros


A kezdők lépésről lépésre sajátíthatják el, hogyan lehet igényes, szép könyvjelzőt készíteni papírból. Akik már ismerik a hajtogatás művészetét, egy kevésbé ismert, összetett és nagyon szép modellt készíthetnek el.
A foglalkozást vezeti: Horváth Hella origamis, a Magyar Origami Kör Művészeti Szekciójának tagja


A gyűjteményt Dévay József fia adományozta Székesfehérvárnak. A művek főként a klasszika-filológia területét ölelik fel, de megtalálhatók közöttük klasszikus és korabeli szépirodalmi, valamint vallási témájú művek is. A legrégebbi kötet 1488-ban keletkezett.
A gyűjteményt bemutatja: Szőnyegi Hajnalka helyismereti könyvtáros, a gyűjtemény gondozója


Útvonal: Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészleg – Vörösmarty Mihály Könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtár – Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Könyvtára
A sétát vezetik: Ferenczi Edina, Baráth Katalin, Zseli Klára


A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosában, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található. Állandó kiállítása két gyűjteményből jött létre: Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményéből (Moskovszky-gyűjtemény) és Réber László grafikai hagyatékából (Réber-kiállítás).

Hetedhét Játékmúzeum
Hetedhét Játékmúzeum
Hetedhét Játékmúzeum

Az aprófalvas települések mozgókönyvtári ellátásával sikeresen foglalkoznak Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Könyvtárbuszok Miskolcról, Pécsről
Könyvtárbuszok Miskolcról, Pécsről

A püspökség alapításával (1777) együtt keletkezett, de sokáig nem volt más, mint a püspöki könyvhagyatékok gyűjteménye. Alapja Séllyei Nagy Ignác mintegy 1600 kötetnyi gyűjteménye. A továbbiakban elsősorban a püspökök hagyatékából gyarapodott, azok szellemi érdeklődését tükrözi. Kiemelkedik közülük a bibliofil Pauer János, akinek többek közt 483 ősnyomtatványt köszönhet a könyvtár. 10.000 kötetes gyűjteményében a 19. századi magyar történeti szakirodalom különösen gazdag. Prohászka Ottokár hagyatékában a 19-20. század fordulójának szellemi áramlatai vannak bőségesen képviselve.
A látogatók a díszteremben berendezett kamarakiállítást tekinthetik meg.


A Tai-chi-chuan a belső megismerések, az életben folytatott tevékenység és magatartás között megteremti az egész ember stabil középpontját. Ez megfelel a makrokozmosz és a mikrokozmosz (emberi test) teljes harmóniájának.
"A belső béke, mint a mozdulatlan hegy, a léterő mint az áramló folyó."
A foglalkozást vezeti : Gyenei László buddhista tanító, Jade Bodhiszattva Buddhista Egyház Közösség vezetője

Öltözék: laza sportos, vászoncipő (bármilyen öltözékben elsajátítható)


A jelenlegi formájában 1994 óta látható állandó kiállítás anyagát Deák Dénes (1931-1993) műgyűjtő ajándékozta a városnak. A gyűjtemény jelentős helyet foglal el a magyarországi XX. századi művészetet bemutató kollekciók között, a modern magyar festészet legfontosabb irányzatait a századelőtől a 60-as évekig szinte teljességében mutatja be.


A Vörösmarty Mihály Könyvtár dalos kedvű könyvtárosai, az Ars Musica Énekkar, a Hungarikum Együttes, Bástya Kamarakórus és Musicolore Énekegyüttes izgalmas programot kínál mindenkinek, aki szeret jó társaságban énekelni.
Kremnitzky Géza : Olvasni jó - kotta