Skip navigation

Fejér megye természeti értékei

Bevezetés

A helyi kötődést, a helyhez tartozás érzését erősítheti a közvetlen környezet számtalan csodájával történő megismerkedés. A tananyag révén bejárhatjuk Fejér megyét és megismerhetjük természeti nevezetességeit.
Fejér megye természeti értékekben különösen gazdag terület. Itt található hazánk harmadik legnagyobb tava, a Velencei-tó, amely a turisták számára is gyakori célpont. A természetes vizek, csatornák közül a Gaja, a Sárvíz-csatorna a legnagyobbak. A Velencei hegység, a sukorói ingókövek, a nadapi szintezési alappont, a Dinnyési Fertő gazdag állatvilága, az Alcsútdobozi Arborétum szentjánosbogár rajzása mind-mind olyan természeti érdekesség, érték, amelyre a helyiek büszkék, míg a máshol élők rácsodálkoznak.
Sokan nem is gondolják, hogy egy nagyvárosban is van, vagy lehet természetvédelmi terület gazdag, különleges növény- és állatvilággal. Ilyen a Székesfehérvár déli részén található folyamatosan megújuló, szépülő Sóstó.
Mindezek és még számtalan természeti képződmény egy részét azonban gyakran csak a helyiek ismerik, ezért Fejér megye, de az ország bármely településén élők számára érdekes látnivalókat tesz megismerhetővé a tananyag. A Vörösmarty Mihály Könyvtár képeslapjaival, fényképekkel és térképekkel gazdagon illusztrált ismeretcsomag általános iskolák, valamint a középiskolák egész osztályai vagy tanulócsoportjai számára is ajánlott.


Célok, megszerezhető kompetenciák:
Ismeretszerzés, ismeretek rendszerezése, alkalmazása.
Játékélmény, vizuális élmény nyújtása.
Digitális kompetenciák fejlesztése.


Alkalmazható munkaformák, módszerek:
Frontális-, egyéni-, csoportos- és páros munka


Szükséges eszközök, források:
Számítógép (laptop, tablet, mobiltelefon)
Internetkapcsolat


Feldolgozási idő:
Kb.: 2x60 perc


Tematika:
- Fejér megye
- Vizes élőhelyeink
- Hegyvidékeink
- A Mezőföld
- Itthon Fejérben – Játék

web counter web counter